Carta d'en Franz - Víctima de repressió per Can Vies

En Franz, veí de Tiana, i l’Adrià, veí de Reus; dos estudiants de l’UPF compromesos amb la defensa de l’educació pública; el destí dels quals es va tòrcer de manera arbitrària el 28 de maig de 2014 per culpa d’una detenció que avui en dia encara no té cap fonament ni explicació. 

Ja tenim data de judici. Després de quasi tres anys plens d’incerteses serem jutjats el 20 d’abril a la Ciutat de la Justícia. Em pregunto, tal com va dir David Fernàndez, si el càstig ha estat aquest llarg  procés, des de la detenció fins al judici, més enllà de la sentència que dictamini el tribunal.

Durant aquest temps, hem centrat els nostres esforços en situar el nostre cas en un marc polític i social sovint silenciat o menystingut: la repressió política. La nostra detenció es va donar en un context de manifestacions multitudinàries sostingudes per evitar l’enderrocament del CSA Can Vies. Algú havia de pagar la resposta social contra l’especulació, i qualsevol persona que hi hagués participat era un blanc perfecte. Les detencions es televisaven i quantificaven; però qui ha publicitat les absolucions que demostren que les detencions van ser arbitràries, i les acusacions falses? Potser només interessava que algunes persones fossin detingudes, no que fossin culpables.

El judici a Mas, Ortega i Rigau s’ha titllat de judici polític. Ho és. El nostre també. I el de tantíssimes persones que lluiten des dels moviments socials per a transformar la societat (PAH, Aturem el Parlament, Pla CAUFEC, Can Vies, Vagues Generals, Multireferèndum...). Però no oblidem que la repressió no només ve de l’Estat espanyol, també ve de la Generalitat de Catalunya. En aquest cas, són ells qui ens assenyalen.

Després del 20 d'abril sabrem la decisió del jutge. Però sigui quina sigui, seguirem amb el cap ben alt, convençuts que la defensa d'un espai comú com Can Vies era la decisió correcta, la que tot sobiranista hauria d'haver escollit. Convençuts que la impugnació d'aquest sistema que mercantilitza i privatitza les nostres viles i ciutats és l'únic camí per bastir una societat justa i democràtica.

Moltes gràcies de tot cor a les persones que ens heu donat el vostre suport incondicional. Sense vosaltres tot hagués estat molt més obscur. Us estimem moltíssim.

Ens veiem als carrers.

Franz Estartús