Ordenances fiscals 2017

L'Ajuntament de Tiana aplica modificacions en les ordenances fiscals. Es bonificarà les transmissions de propietat per herència quan siguin per ús habitual i es fixa un període de 5 anys per no poder vendre. 

La CUP som favorables a un sistema tributari progressiu de l'IBI. És un impost estatal que l'ajuntament recapta i ens regim per una normativa que ens permet un marge de maniobra en alguns aspectes, en altres no. L’any passat vam tenir una rebaixa del valor cadastral però, en canvi, no s'ha fet una revisió del cadastre in situ. Des de la CUP demanem que, per ajustar-nos a l’equitat i a la realitat es facin revisions cadastrals in situ.

L’any passat va baixar l'impost per a tothom igual sense tenir en compte que els habitatges es devaluen a diferents ritmes. Depenent del poder d'inversió de les famílies que hi viuen, un habitatge de 40 anys s'haurà devaluat més que una de 10 anys i, per tant, no és meritòria del mateix percentatge de descompte en el valor cadastral sense una inspecció tècnica. Per tal de ser més justos i equitatius caldria situar aquests deures pendents a l’agenda.

Per altra banda, pensem que el tipus de gravamen -que és el que l'ajuntament pot regular- es podria bonificar encara més a les rendes més baixes. Per aquest motiu demanem una ordenança reguladora que ens permeti subvencionar ajudes a l’IBI a les famílies més vulnerables o en risc d’exclusió social. En definitiva, que arribem a bonificar aquells subjectes que la llei d’hisendes locals no preveu. D’aquesta manera forçaríem la palanca cap a l’equitat i ajudaríem a les persones que més ho necessiten.

La llei permet gravar pisos i immobles buits fins a un 50% més d'IBI i això l'Ajuntament de Tiana no ho contempla. L’any passat, en aquest mateix ple d’ordenances, el govern municipal es va comprometre a recuperar una moció de l’anterior legislatura per a començar a aplicar sancions als habitatges buits. Ara per ara no és una mesura que ens porti a tancar-nos a l’aprovació d’aquesta proposta de dictamen perquè a data d’avui, segons les últimes dades de l’Agència Catalana de l’habitatge, hi ha 6 habitatges buits al poble. De cara a properes ordenances, però, demanem incorporar aquest recàrrec per a habitatges buits amb la finalitat de blindar el nostre poble a l’especulació immobiliària. Cal recuperar el concepte de dret per a l’habitatge i rebutjar el concepte de negoci, caprici, luxe i especulació lligat a aquest dret. Tiana, d’acord amb l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans, ha de vetllar per al compliment d’aquest dret i penalitzar qui, de les necessitats bàsiques de les persones, en fa un negoci i es lucra.

Pel que fa a les modificacions que es fan per a les transmissions valorem positivament els canvis. Creiem que ajuden a les persones que reben un habitatge d’herència que usaran com a habitatge habitual i que no ho fan amb qui vol especular o qui no té aquest habitatge com a necessitat. Repetim i reiterem que l’habitatge és una necessitat i no un negoci i hem de caminar cap aquesta direcció en les polítiques que des d’aquest Ajuntament es fan. Aquestes mesures també ens ajuda a mantenir el patrimoni arquitectònic de Tiana tal i com el coneixem tot i que podríem anar molt més enllà de les ordenances fiscals. Ara bé, un cop provem aquesta ordenança caldria veure i analitzar qui són les persones beneficiàries i fer un estudi establir topalls de renda. Creiem que qui més té més ha de pagar i no és just que les mateixes bonificacions que es donen a persones que realment les necessiten també vagin a parar a gent que disposa del capital sense problema.

Les bonificacions acaben suposant menys ingressos a les arques municipals i, per tant, si reduïm en excés es pot veure afectat algun servei que es presenta des de l’Ajuntament. El treball ha d’estar dirigit cap a un sistema que, cada vegada més, tarifi els impostos de manera social demanant més a qui més té i ajudant a qui més ho necessita.

Per aquests motius, el nostre vot és favorable tot i que demanem que es camini en la direcció d’aquestes millores que hem proposat.

Al ple extraordinari d'octubre demanem una ordenança reguladora que ens permeti subvencionar ajudes a l’IBI a les famílies més vulnerables o en risc d’exclusió social. Això suposaria que arribem a bonificar aquells subjectes que la llei d’hisendes locals no preveu. D’aquesta manera forçaríem la palanca cap a l’equitat i ajudaríem a les persones que més ho necessiten.