Moció en bloc contra Hazte Oír i la seva campanya d'odi

La CUP de Tiana proposa al consistori una Moció en bloc contra la campanya d'odi i trànsfoba d'hazte oír. 

"Els nens tenen penis. Les nenes tenen vulva. Que no t'enganyin". Aquesta és la nova campanya d'Hazte Oír que promociona a través d'un autobús publicitari on també s'hi pot llegir que "si neixes home, ets home" i "si ets dona, continuaràs sent-ho".

L’autobús té com a objectiu trepitjar terreny i passejar per diferents ciutats en una ruta amb una durada de 13 dies. La campanya té la finalitat de difondre el llibre '¿Sabes lo que quieren enseñar a tu hijo en el colegio?', en el qual «es fa una crida als pares per rebel·lar-se contra les lleis que obliguen a educar en la diversitat sexual».

Dos infants fent la salutació feixista encarats a la bandera de l'arc de Sant Martí és la imatge de portada del llibre amb què l'organització Hazte Oír representa el concepte "lleis d'adoctrinament sexual", la traducció ultraconservadora que aquesta organització fa de les lleis autonòmiques contra la LGBTIfòbia, com la catalana 11/2014, de 10 d’octubre per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, aprovada per una àmplia majoria parlamentària.

Aquest Ajuntament, en el Ple Municipal de Febrer de 2016, es va adherir com a municipi pioner a Catalunya, juntament amb Ripollet, al manifest a favor de la no discriminació de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intergènere. La moció que vam aprovar unànimement demanava que dins les competències municipals, faríem complir l’article 12 de la Llei 11/2014 on s’explicita que cal fer incidència de la mateixa llei dins del món educatiu. Per tant, davant campanyes que difonen odi a les persones LGBTI activem els nostres compromisos.

El llibret  l’han rebut més de la meitat d'escoles del país (més d'un 56,5%). Segons indica el departament de premsa d'Hazte Oír, la publicació ha arribat a 3.082 centres educatius catalans, 2.470 públics i 612 concertats i privats. Les xifres suposen més d'un 65% dels centres de titularitat pública i prop d'un 37% dels de titularitat privada. Són més de 40 pàgines a través de les quals Hazte Oír carrega contra el mandat d'incloure la diversitat afectivosexual i de gènere a l'educació formal que estableixen les lleis pels drets de les persones LGBTI.

Atès que l'assetjament a nens, nenes i adolescents LGBTI a Catalunya és una realitat que ha estat relatada per diferents estudis del Casal Lambda i informes de l'Observatori Contra l'Homofòbia.

Atès que aquestes pràctiques d’assetjament es produeixen a molts centres educatius del nostre país i també en el nostre poble malgrat passin desapercebuts.

Atès que el punt 12.6 de l’articulat de la Llei diu que “S’ha de vetllar per la conscienciació i la prevenció de la violència per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere i oferir mecanismes als centres perquè detectin situacions de discriminació o exclusió de qualsevol persona per les dites raons. En aquest sentit, s’ha de promoure el desplegament efectiu de plans de convivència amb un èmfasi especial en les mesures de prevenció i d’actuació contra l’assetjament de què poden ésser objecte les persones LGBTI en el medi escolar.”

Per tots aquests motius, des de la CUP de Tiana hem proposat a totes les forces polítiques de l'Ajuntament presentar un acord unànime en el proper ple de dimarts 7 de març. En el redactat que es presentarà es proposen els següents acords:

  • Rebutjar la presència de l’autobús de Campanya Hazte Oír als pobles i ciutats tant de Catalunya com de l’Estat Espanyol.
  • Rebutjar la Campanya que Hazte Oír està fent arribar als centres educatius.
  • En cas que aquest autobús passés per Tiana, se li denegaria qualsevol permís per a fer difusió de la seva campanya d’odi.
  • Reafirmar el compromís d’aquest Ajuntament amb l’article 12.6 de l’articulat de la Llei 11/2014 del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia..
  • Demanar informació als equips directius i les AMPA del centres educatius de Tiana per si han rebut la campanya d’Hazte Oír.
  • Coordinar des de la Regidoria d’educació una reunió amb els centres educatius de Tiana per tractar la campanya d’Hazte Oír recordant la vulneració d’aquesta a la LLEI 11/2014, del 10 d'octubre, contra la LGBTIfòbia i recollir les necessitats dels centres educatius respecte la formació de professorat per a la educació en l’equitat i l’educació sexoafectiva per lluitar contra les violències masclistes i contra la LGBTIfòbia.
  • Fer difusió pels canals propis de l’Ajuntament d’aquest acord i, específicament, del rebuig d’aquest Ajuntament a la Campanya d’Hazte oír destinada als centres educatius i a la infància.
  • Donar suport a la Generalitat de Catalunya i  La Direcció General d'Igualtat de la Generalitat que ha obert un expedient per la campanya d'Hazte Oír' i ha enviat el cas al fiscal de delictes d'odi.
  • Demanar a la Generalitat de Catalunya que apliqui totes les mesures possibles i necessàries per evitar que aquestes campanyes d’odi contra la LGBTIfòbia arribin als centres educatius de Catalunya, tant de titularitat pública com privada.
  • Traslladar aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, a l’Observatori Contra l’Homofòbia i a la plataforma Hazte Oír.